Πρόκειται για μια μουσειακή παρέμβαση που αναδεικνύει τις 11 μουσικές προσωπικότητες που ο Άγγελος Δεληβοριάς συμπεριέλαβε στη μόνιμη έκθεση του μουσείου: Βαμβακάρη, Θεοδωράκη, Κωνσταντινίδη/Γιαννίδη, Μητρόπουλο, Ξενάκη, Ξένο, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Σισιλιάνο, Σκαλκώτα, Τσιτσάνη και Χατζιδάκη. Ο Σταύρος Ξαρχάκος συνομιλεί δημιουργικά μαζί τους στον ισόγειο χώρο περιοδικών εκθέσεων. Για τις ανάγκες της μουσειακής παρέμβασης σχεδιάστηκε και μια ψηφιακή εφαρμογή που ενεργοποιείται στα πορτραίτα τα μαρκαρισμένα με πράσινο εντός των προθηκών. Με τη βοήθειά της, αναδεικνύονται οι σχέσεις δημιουργίας και ζωής μεταξύ διαφόρων δημιουργών με τους 11 μουσικούς. Ο επισκέπτης έχει έτσι τη δυνατότητα να έχει πολύ περισσότερο περιεχόμενο στη διάθεσή του, με τη χρήση της δικής του συσκευής.
Η έκθεση ξεκινά με ένα πορτραίτο του Καβάφη και τέσσερις διαφορετικές εκδοχές ποιημάτων του, μελοποιημένες από 4 από τους 11 συνθέτες. Κοντά στην προθήκη καθενός από τους 11 έχουν τοποθετηθεί αντίστοιχες οθόνες, όπου μουσειολογικά επιχειρούνται 4 πράγματα:
– να συστηθούν οι μουσικοί με μικρά δείγματα μουσικών τους έργων,
– να ακούσουμε την άποψή τους για τη μουσική μέσα από δικά τους λόγια
– να εξετάσουμε τις μεταξύ τους σχέσεις και τις σχέσεις με άλλους «ενοίκους» της πινακοθήκης
– να εξετάσουμε πώς αφορούν τους σημερινούς νέους δημιουργούς
Πεντάλεπτα βίντεοκλιπ ενσωματώνουν με σύγχρονο τρόπο ποικίλο αρχειακό υλικό για αυτό τον σκοπό.
Ο επισκέπτης θα συναντήσει και τρεις στήλες – «πυκνωτές». Εξετάζουμε εκεί τρία επιμέρους ζητήματα που με έναν τρόπο συμπυκνώνουν τα ζητήματα και τις αναζητήσεις της περιόδου από το μεσοπόλεμο μέχρι τη μεταπολίτευση, που απασχολούν τη γενιά του μουσείου και εμπλέκουν φυσικά κάποιους από τους 11 συνθέτες.
Στο πλαίσιο της παρέμβασής μας, δημιουργήθηκε και μια ιδιαίτερη μουσειακή εγκατάσταση στο χώρο περιοδικών εκθέσεων της πινακοθήκης, αφιερωμένη στον Σταύρο Ξαρχάκο, επίγονο της γενιάς που φιλοξενεί αυτή. Πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό τεκμήρια από το προσωπικό του αρχείο μαζί με μία μικρή αφήγησή του για τη ζωή και το έργο του, για τις πηγές έμπνευσής του, για τις σχέσεις του με κάποιους από τους «ενοίκους» της πινακοθήκης.
Στο πλαίσιο της δράσης δημιουργήθηκε ένα φυλλάδιο – αλβαφητάρι όλων των 197 προσωπικοτήτων του μουσείου, όπου με πράσινο χρώμα εντοπίζονται οι έντεκα.
Η έκθεση κατέστη δυνατή με την υποστήριξη του Qualco Foundation και την επιστημονική διεύθυνση της επιστημονικής διευθύντριας του ΙΕΜΚ, κας Ρενάτας Δαλιανούδη.
Φιλοξενήθηκε στην οδό Κριεζώτου 3, από τις 24.4.24 ως τις 05.01.25.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 2024
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:
Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής / Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» (Aλέξανδρος Χαρκιολάκης, Στεφανία Μεράκου, Βάλια Βράκα, επιστημονικοί σύμβουλοι – μουσικολόγοι)Ευγενία Ευθυμιάδου, αρχιτέκτων μουσειολόγοςΦαίη Αποστολίδη, αρχιτέκτων εσωτ. χώρων |
Charles Couteau, intern σκηνογραφίας
Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, σκηνοθέτης
Schema, οπτική επικοινωνία
Interactive Light Design, σχεδιασμός application
abnormal studio, δημιουργία video clips
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 850m²